top of page

BİR GARİP PİYANGO HİKAYESİ

Şans kurabiyeleri ilgili yaşanmış en ilginç hikaye, herhalde Amerika'da 2005 yılında düzenlenen Powerball piyangosu sonrasında yaşananlardır.

Powerball Amerika'da çok sevilen, bizdeki Sayısal Loto'ya benzer kuralları olan bir oyun. Yüksek ödülleri ile bilinen bu piyangonun 30 Mart 2005 tarihinde yapılan Powerball çekilişinde, büyük ikramiye 19.4 milyon dolar olarak belirlenmişti. 


Çekiliş yapıldığında her şey yolunda görünüyordu. Büyük şok ise, kazananlar açıklandıktan sonra yaşandı. Tamı tamına 110 kişi tüm numaraları doğru tahmin etmiş ve büyük ödüle ortak olmuştu!

İstatistiksel olarak imkansız olan bu durum, hemen yetkilileri harekete geçirdi. Olası bir usulsüzlüğü yahut bilgi sızmasını araştıran komisyon, sonunda inanması güç bir açıklama ile karşılaştı.

Amerika'nın en büyük şans kurabiyesi üreticisi olan Wonton Food firması, adet olduğu üzere kurabiyelerin içinden çıkan falların altına bir de loto numaraları eklemekteydi. Matbaalarda yüksek adetlerle birbirinin aynı olarak basılan bu loto numaralı fallar, Amerika'nın tüm eyaletlerindeki çin restoranlarında binlerce insana dağılmıştı.

Şans kurabiyesinin içinden çıkan rakamların hikmetine inanmış bu 110 kişi, gidip bu numaralara oynamış, çekiliş de tam da bu numaralara isabet etmişti.

İşin içinde hile hurda olmadığını, yalnızca çok büyük bir tesadüf yaşandığını anlayan şirket, büyük ikramiyeyi 110 şanslı arasında bölüştürerek dağıttı Tabii multi milyoner olacaklarını düşünen talihliler, ancak bir kaç yüz bin dolar ile yetinmek durumda kaldılar.

Hikayenin sonunda tek bir soru kaldı. Acaba kazanan numaraların yer aldığı kurabiyelere nasıl bir fal yazılmıştı. Cevap gecikmeden geldi, falda aynen şu cümleler yazıyordu:



bottom of page